Porovnat nemovitosti

Nízkoenergetický, pasivní, nulový nebo aktivní dům, jaký je mezi nimi rozdíl?

Nízkoenergetický, pasivní, nulový nebo aktivní dům, jaký je mezi nimi rozdíl?

Pokud se zajímáte o stavbu domu nebo o koupi novostavby, na tyto výrazy určitě vždy narazíte. Víte ale, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Všechny typy staveb nabízí příjemné vnitřní prostředí, vysoký komfort, ale hlavně mají velmi nízké náklady na bydlení.

 

Energie

Hlavní rozdíl je tedy ve spotřebě energií. Zatím co standartní dům má roční spotřebu tepla kolem 150-200 kWh na metr čtvereční, u nízkoenergetického domu je to pouze do 50 kWh, pasivní dům do 15 kWh, nulový dům pod 5 kWh a u aktivního jsou tyto hodnoty na nule, jelikož dům vytvoří víc energie, než sám spotřebuje a následně ji dokáže vrátit do sítě.

 

Technologie

Těchto hodnot dosahují hlavně díky použitým technologiím, kvalitní a silné izolaci ze všech stran budovy, oknům s trojsklem apod. U nízkoenergetického domu se pak na vytápění nejčastěji využívá tepelné čerpadlo, které je sice drahé, ale velmi úsporné. V dnešní době na něj navíc lze získat dotace z programu „Zelená úsporám“.

Pasivní dům již nepotřebuje takovýto zdroj tepla, jelikož dům využívá rekuperační jednotku, která nahrazuje jak zdroj tepla, tak v létě také klimatizaci. Navíc zajišťuje neustálý přísun čerstvého, a tedy zdravého, vzduchu.

Nulové a aktivní domy pak ještě využívají solární kolektory a fotovoltaiku, díky čemuž snižují, již velmi nízké, náklady na bydlení. Aktivní dům má pak panelů tolik, že energie vyrobí víc, než sám dokáže spotřebovat a může ji tak odprodávat zpět do sítě.

 

A co návratnost?

Výstavba těchto domů je samozřejmě dražší než výstavba klasických domů, a tak se nabízí otázka, zdali se to vlastně vyplatí. Internet je plný studií, které se většinou shodují v tom, že investice do těchto staveb se při současných cenách energií vrátí do 12-15 let. Zde ovšem narážíme na životnost použitých technologií (tepelné čerpadlo, rekuperační jednotka, …), která bývá kolem 20 let, poté jsou nutné další investice. Nic to ovšem nemění na tom, že bydlení v těchto stavbách je mnohem komfortnější a zdravější než bydlení ve standartních domech.

 

Máte dotaz? Napiště mi

 

Jestli vás nemovitosti zajímají tak mě určitě sledujte také na Facebooku – David Stašek – Realiťák
Nebo sledujte můj YouTube kanál

img

David Stašek

Moderní realiťák

Poslední článek

Prodej nemovitosti bez realitky, nebo s realitkou?

https://www.youtube.com/watch?v=toWAaT5Ulss   Bez realitky nebo...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Kde hledat nemovitost

  Kde hledat nemovitost. Tento článek jsem se rozhodl napsat po tom, co mi neustále lidi...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Jak poznám stavební pozemek?

Máte vyhlídnutý, nebo vlastníte hezký pozemek, na kterém byste si chtěli postavit svůj...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Připojit se k diskuzi

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Necessary

Advertising

Analytics

Other