Porovnat nemovitosti

Jak poznám stavební pozemek?

Jak poznám stavební pozemek?

Máte vyhlídnutý, nebo vlastníte hezký pozemek, na kterém byste si chtěli postavit svůj vysněný dům, ale nevíte, zdali se skutečně jedná o stavební pozemek? S tím Vám rád pomohu.

 

Katastr nemovitostí

Lidé si často mylně myslí, že tuto informaci, tedy zda-li je pozemek stavební, se dozví právě v on-line nahlížení do katastru nemovitostí. V katastru nemovitostí se dozvíte jinou důležitou informaci o pozemku, a to, zda-li se pozemek nenachází v chráněné krajinné oblasti (více o katastru nemovitostí). Pokud tomu tak je, nezoufejte, i takový pozemek lze zastavět. Je ovšem potřeba kontaktovat příslušnou pobočku Chráněné krajinné oblasti a situaci s nimi prokonzultovat. Dále z katastru vyčtete, zda-li na pozemku nejsou další způsoby ochrany, jako například věcné břemeno energetických společností, kterým vedou nad pozemkem dráty. Opět to má svá omezení, ale také řešení, opět doporučují spojit se s příslušnými institucemi a případ prodiskutovat.

Ani informace, že se jedná o ornou půdu, zahradu, trvalý travnatý porost apod. vám neřiká, zda-li se jedná o stavební pozemek, či nikoliv. Proto se touto informací nenechte zastrašit.

 

Územní plán

To, zdali je pozemek stavební, se dozvíte až v územním plánu. Ten má dvě části, grafickou a textovou. Obě části bývají na internetových stránkách obce, proto se k nim dokážete velmi jednoduše dostat. Prvně se podívejte do grafické části územního plánu. (např. Česká Třebová, Ústí nad Orlicí, Litomyšl, Lanškroun)

Výsledek obrázku pro územní plán česká třebová

Jakmile najdete svůj pozemek, podívejte se, jakou barvou je vyznačený a následně se mrkněte do vysvětlivek, které jsou součástí grafického plánu. Až v tuto chvíli zjistíte, zdali máte stavební pozemek (Často barva oranžová nebo červená). Pokud tomu tak je, máte na půl vyhráno. Ještě je tu ovšem druhá, textová, část.

 

Textová část

Všimněte si, že u vysvětlivek v grafické části se nachází 2-3 písmena, dobře si je zapamatujte a jejich vysvětlení hledejte právě v druhé částí územního plánu. To že je pozemek stavební totiž ještě neznamená, že tam můžete postavit cokoliv vás napadne. Často se setkáváme například s omezením velikosti domu, kdy textová část územního plánu udává, že stavební pozemek může být zastavěn pouze jednopatrovým domem. V centru města se pak můžete setkat s omezením, že stavební pozemek nelze zastavit průmyslovým objektem apod.

 

Ještě malá drobnost

Nyní už víte zda-li je váš pozemek určený k zástavbě. Bohužel to ještě nemusí znamenat, že se skutečně jedná o stavební pozemek. Obec jej totiž nemusí kvůli kapacitnímu omezení nechat připojit na inženýrské sítě nebo na obecní komunikaci. Tyto případy jsou ovšem velmi vyjímečné, pro 100% jistotu ale neváhejte zajít na příslušné úřady a tyto informace si zjistit.

 

Můj pozemek není stavební.

Pokud jste našli svůj pozemek, ale není územním plánem určen k zastavění, nezoufejte. Můžete obec písemně zažádat o změnu územního plánu. Vaší žádost pak vyřizuje zastupitelstvo obce na nejbližším zasedání zastupitelstva. Myslete ovšem na to, že obec nemá povinnost vám žádost potvrdit, je to pouze na jejich uvážení.

 

Věřím, že nyní už víte, zdali máte stavební pozemek či nikoliv. Pro jistotu bych vám ale doporučil zajít si na příslušné úřady a nechat si všechny informace potvrdit přímo tam. Za poskytnutí těchto informací se neplatí žádné správní poplatky, tudíž jejich získání je velmi jednoduché.

 

V případě nejasností mě neváhejte kontaktovat. Přeju vám hodně štěstí.

 

Jestli vás nemovitosti zajímají tak mě určitě sledujte také na Facebooku – David Stašek – Realiťák
Nebo sledujte můj YouTube kanál

img

David Stašek

Moderní realiťák

Poslední článek

Prodej nemovitosti bez realitky, nebo s realitkou?

https://www.youtube.com/watch?v=toWAaT5Ulss   Bez realitky nebo...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Jaký je rozdíl mezi osobním a družstevním bydlením?

https://www.youtube.com/watch?v=pPqFljpQqEY Jaký je rozdíl mezi družstevním a osobním...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Úschova peněz, co to je a jak probíhá?

https://www.youtube.com/watch?v=2pwqBzr2veQ   Úschova peněz jednoduše zvyšuje...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Připojit se k diskuzi

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Necessary

Advertising

Analytics

Other