Porovnat nemovitosti

Nejlepší čas prodat nemovitost

Nejlepší čas prodat nemovitost

Nejen v Praze, ale v celé České republice poslední tři roky prudce stoupají ceny nemovitostí na trhu. Značný propad cen zaznamenal realitní trh po krizovém roce 2008. Ceny tehdy nemovitostí dosáhly rekordních hodnot. Po tomto roce přišel pád, ze kterého lze přirozeně odvodit, že i teď, kdy ceny realit především v posledních dvou letech opět narůstají. Ceny se pomalu blíží oněm rekordním hodnotám z roku 2008. Můžeme v blízké době očekávat jejich náhlý a prudký pokles, což dělá tuto dobu ideální příležitostí kdy prodat nemovitost.

 

Nabídky/Poptávka

Průběžný nárust cen je způsoben nevyrovnaným poměrem poptávky a nabídky. Poptávka značně převyšuje nabídku, tudíž větší počet zájemců o nemovitost dává majiteli nemovitosti možnost prodat mnohem dráž a díky tomuto fenoménu rostou ceny rychlejším tempem než inflace. Vyšší poptávka po nemovitostech je způsobena mnoha faktory. Například extrémně nízkými úrokovými sazbami na hypotéky, kterých v současné době spousta lidí využívá ke koupi nemovitosti. Tato skutečnost může mít své úskalí ve chvíli, kdy je spotřebitel hypotečního úvěru schopen splácet při nízkém úroku. Při očekáváném nárustu úrokové sazby se dostane do finančních potíží a již nebude schopen splácet. Takové případy by mohly být jednou z příčin možného pádu poptávky po nemovitostech a tudíž i jejich cen.

 

Nízké úroky

Nízkých úrokových sazeb lidé také využívají k investičním záměrům. V současné době, kdy například výnosy státních dluhopisů nedosahují vysokých hodnot, se spousta investorů přiklání k volbě zhodnotit své peníze investicí do nemovitostí. Tento fakt také podporuje růst cen a vede tak k možnému nafouktnutí oné nemovitostní bubliny, která musí, dřív nebo později, zákonitě prasknout. Poté již nebude možné prodat nemovitost za zdaleka tak vysokou cenu, jako je možné teď.

 

Co bude dál?

Nelze přesně odhadnout, jak dlouho ještě potrvá nárůst cen nemovitostí na trhu, nebo aspoň jejich stagnace na současné úrovni. Co však ze zmíněných faktů usoudit lze, je, že dřív nebo později ona nemovitostní bublina praskne a pokles poptávky po nemovitostech eventuelně povede k nucenému snížení jejich cen. Máte-li tedy v plánu prodej své nemovitosti, ať už z jakýchkoli důvodů, doporučujeme zvážit jeho brzké uskutečnění, jelikož velké otálení v takovém případě může znamenat menší šance na prodej za vysokou cenu, které je zatím realitní trh nakloněn.

 

Jdete do toho? Napište mi

img

David Stašek

Moderní realiťák

Poslední článek

Prodej nemovitosti bez realitky, nebo s realitkou?

https://www.youtube.com/watch?v=toWAaT5Ulss   Bez realitky nebo...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Kde hledat nemovitost

  Kde hledat nemovitost. Tento článek jsem se rozhodl napsat po tom, co mi neustále lidi...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Jak poznám stavební pozemek?

Máte vyhlídnutý, nebo vlastníte hezký pozemek, na kterém byste si chtěli postavit svůj...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Připojit se k diskuzi

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Necessary

Advertising

Analytics

Other