Porovnat nemovitosti

Realitní zkratky, jak se v nich zorientovat?

Realitní zkratky, jak se v nich zorientovat?

Při hledání nemovitosti stále velká část lidí využívá inzertní servery. Rozumíte ale všem zkratkám v inzerátech? Existují realitní zkratky, kterým lidé uplně nerozumí.

 

Rozdíl mezi 3+1 a 3+kk?

Toto značení bytů i domů je zvykem již několik let. První číslo je označením pro počet samostatných místností (pokojů) větších než 8 metrů čtverečních.  označuje počet samostatných pokojů větších než 8 metrů čtverečních. Zahrnují především místnosti jako ložnice, pracovnu, dětský pokoj, obývací pokoj, ale ne vstupní haly či předsíně, stejně tak se nepočítají koupelny a toalety. Kuchyň je pak označena právě za znaménkem plus (+). Kuchyň je buď samostatná, oddělené místnost, pak ji označíme číslem (1), nebo je kuchyň součástí jiné místnosti, například obývacího pokoje a pak je označována jako kuchyňský kout tedy kk.

Další realitní zkratky

V inzerátech se můžete narazit ještě na další realitní zkratky, například:

  • B – balkón
  • L – lodžie
  • T – terasa
  • G – garáž

Balkon vs. lodžie

Lodžie nejčastěji najdeme u panelových domů. Má strop a po stranách zdi, na prázdné straně je pak chráněna zábradlím.

Balkón můžee vidět spíše u rodinných domů nebo u starších činžovních domů nebo naopak u nových činžovních domů. Na rozdíl od zmíněné lodžie, je balkén vysunut mimo budovu. Krom vstupní strany je ze všech ostatních stran chráněn zábradlím.

 

A co loftový byt, studio nebo ateliér?

Inzeráty často obsahují výrazy jako studio, ateliér či loftový byt. I když jsou inzerovány jako k bydlení, ne vždy jsou k bydlení určeny (nejsou jako byty zkolaudovány). Problémem pak může být zafinancování takové nemovitosti nebo jen umístění trvalého pobytu.

Lofty jsou na rozdíl od ostatních k bydlení skutečně určeny. Jejich hlavní odlišností od klasických bytů jsou pro ně typické vysoké stropy a velké otevřené prostory často bez příček. Místnosti jsou tak propojené, Problém s financováním a trvalým pobytem zde tedy není.

 

Osobní byt nebo družstevní byt?

S tímto se setkáváte určitě dost často, u bytů totiž existují dva typy vlastnictví,  družstevní (DB, DV) nebo osobní (OV). U osobního vlastnictví lze očekávat, že nemovitost vlastní pouze jedna nebo více osob (spoluvlastníci). Jeho majitelé jsou pak součástí společenství vlastníků jednotek (SVJ).

Pokud kupujete družstevní byt, kupujete si pouze družstevní podíl, nikoliv nemovitost samotnou. Byt tedy není váš, máte na něj pouze právo nájmu. Vztahují se tedy na njě i omezenější práva než na byt osobní (původní majitel například neručí za skryté vady apod.) Výhodou může být osvobození od daně z nabytí nemovitosti ale často také nižší cena, jelikož není jednoduché takovou nemovitost zafinancovat.

 

Máte nějaké dotazy, chcete vysvětlit další realitní zkratky nebo chcete pomoct s koupí/prodejem nemovitosti? Kontaktujte mě

img

David Stašek

Moderní realiťák

Poslední článek

Jaký je rozdíl mezi osobním a družstevním bydlením?

https://www.youtube.com/watch?v=pPqFljpQqEY Jaký je rozdíl mezi družstevním a osobním...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Úschova peněz, co to je a jak probíhá?

https://www.youtube.com/watch?v=2pwqBzr2veQ   Úschova peněz jednoduše zvyšuje...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Jak poznám stavební pozemek?

Máte vyhlídnutý, nebo vlastníte hezký pozemek, na kterém byste si chtěli postavit svůj...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Připojit se k diskuzi

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Necessary

Advertising

Analytics

Other