Porovnat nemovitosti

Přiznání k dani z nemovitých věcí

Přiznání k dani z nemovitých věcí

Pokud jste v minulém roce kupovali nebo prodávali nemovitost, nezapomeňte podat daňové přiznání z nemovitých věcí. Jeho termín se rychle blíží. Řeknu vám v tomto článku vše, co k tomu potřebujete vědět. Třeba se vás daň z nemovitých věcí vůbec netýká. Pozor, jdná se o přiznání k dani z nemovitých věcí ne o přiznání k dani z nabitý nemovitosti. O té se můžete dočíst například zde.

Během minulého roku:

Jste koupili nemovitost

  • Pak je nutné, abyste šli na příslušný finanční přad a zaregistrovali se jako nový poplatník daně z nemovitých věcí. Pokud se nejedná o vaší první nemovitost, podáte zde pouze daňové přiznání dílčí a to nejpozději do 31.1.
  • Pokud se ovšem jedná o vaší první nemovitost, musíte na finančním úřadě podat řádné přiznání k dani z nemovitých věcí a to opět nejpozději do 31.1.  (zde prázdný vzor online včetně pokynů k vyplnění).

Jste prodali nemovitost

  • Byla to jediná nemovitost, kterou jste vlastnili v tomto katastrálním území? Pak se vás již povinnost podávat přiznání k dani z nemovitých věcí netýká. Je však vaší povinností o tom informovat příslušný finanční úřad buď písemně nebo telefonicky. Doporučuji ovšem jistější, tedy písemnou, formu.
  • POkud to ovšem nebyla vaše jediná nemovitost v daném katastrálním území, týká se vás výše zmíněné dílčí daňové přiznání, opět nejpozději do 31.1.

Jak se daň hradí?

Do kdy je daň splatná?

  • Daň je splatná do 31.5. a to jednou splátkou, pokud nepřesáhla 5 000 Kč, případně dvěmi, pokud tuto částku přesáhla, splatnost druhé splátky je pak do 30.11.

 

Máte dotaz? Neváhejte mě kontaktovat ZDE

 

Jestli vás nemovitosti zajímají tak mě určitě sledujte také na Facebooku – David Stašek – Realiťák
Nebo sledujte můj YouTube kanál

img

David Stašek

Moderní realiťák

Poslední článek

Zrušení daně z nabytí nemovitosti 2020

Zrušení daně z nabytí nemovitosti ve zkratce: Už proběhlo zrušení daně? Ne A projde?...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Daň z nabytí nemovité věci krok za krokem

Konečně jste si pořídili svou vysněnou nemovitost, zabydlujete se, nebo začínáte...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Připojit se k diskuzi

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Necessary

Advertising

Analytics

Other