Porovnat nemovitosti

Katastr nemovitostí a vše o něm

Katastr nemovitostí a vše o něm

Rádi byste nahlédli do katastru na konkrétní byt nebo dům? Ukážu vám, kde najdete veškeré potřebné informace a jak vám katastr nemovitostí právě v tomto pomůže a jak s ním můžete nakládat nebo pracovat, aniž byste museli jít na katastrální úřad. Zároveň tím odpovím na často kladené otázky.

 

Co je katastr nemovitostí?

Katastr nemovitostí obsahuje důležité informace o všech nemovitostech v ČR. Zahrnuje veškeré potřebné údaje o nemovitých věcech, jako je výměra pozemku, parcelní číslo u pozemků a číslo popisné u domů, jméno a adresa trvalého pobytu vlastníka či spoluvlastníků, údaje o omezení vlastnického práva a další.

Tento systém vznikl 1. 1. 1993 a řídí se zákonem č. 256/2013 Sb., o katastru nemovitostí.

 

Smysl evidence?

Katastr nemovitostí vznikl kvůli zásadě materiální publicity, tedy aby mohl kokoliv vyhledat majitele (vlastníka) nemovitosti. Zápis v katastru je navíc pro člověka (vlastníka) poměrně účinnou ochranou před všemi, co by chtěli zápis zpochybnit.

Například když koupíte dům od osoby, která je v katastru nemovitostí vedena jako vlastník, a poté zjistíte, že vlastník byl někdo úplně jiný, o dům nepřijdete. Vyjímkou může být úmyslné nekalé jednání.

Katastrální mapa

Katastrální mapa je důležitou součástí katastru nemovitostí. Katastrální mapa zobrazuje jednotlivé pozemky a jejich hranice, stavby a obsahuje také parcelní čísla. Díky bezplatnému nahlížení do katastru nemovitostí se na katastrální mapu můžete podívat on-line tedy z pohodlí domova. Po kliknutí na konktérní pozemky si následně zobrazíte informace s nimi spojené.

Katastr nemovitostí

V případě, že jste svou katastrální mapu nedohledali, pravděpodobně ještě nedošlo k její digitalizaci. V tomto případě vám doporučuji kontaktovat katastrální úřad, který by vám následně měl umožnit osobní nahlédnutí do kreslených katastrálních map.

 

Jak najít informace o nemovitosti

Na stránce katastru nemovitostí můžete získat potřebné informace o nemovitostech zcela zdarma. Pokud kliknete na předchozí odkaz, zobrazí se vám 5 ikon, které vám pomohou s orientací na serveru a usnadní vám hledání potřebné informace.

Katastr nemovitostí

Než se pustíte do vyhledávání, potřebujete znát dva důležité údaje, prvním je katastrální území a druhým je parcelní číslo nebo číslo LV.

Poté se vám zobrazí přehled informací o vámi vyhledané nemovitosti. Jak jsem zmínil, tyto informace jsou přístupné bezplatně. Jednoduše si z této stránky také můžete zobrazit katastrální mapu. V katastrální mapě bude vaše nemovitost hezky přehledně vyznačená.

Katastr nemovitostí

V tomto přehledu nezjistíte poute vlastníka nemovitosti, ale také jeho trvalý pobyt, velikost pozemku, informace o způsobu ochrany nemovitosti (Chráněná Krajinná oblast) nebo vlastnická omezení. Tím mohou být například věcná břemena, exekuce apod. V neposlední řadě zde můžete také najít, zdali se dané nemovitosti netýká nějaké probíhající řízení o vkladu práva.

 

Na katastru nemovitostí bohužel chybí podrobnější informace. Například u probíhajícího řízení se nedozvíte, ve prospěch koho se také řízení uskutečňuje ani z jakého důvodu. Nenaleznete tak zde například kupní cenu nemovitosti apod. Pro tyto informace si můžete osobně zajít na katastrální úřad, kde vám je již za poplatek poskytnou.

 

Pokud máte jakýkoliv dotaz, neváhejte mě kontaktovat ZDE

 

Jestli vás nemovitosti zajímají tak mě určitě sledujte také na Facebooku – David Stašek – Realiťák
Nebo sledujte můj YouTube kanál

img

David Stašek

Moderní realiťák

Poslední článek

Jak správně stanovit cenu nemovitosti?

https://www.youtube.com/watch?v=6qP_-RXSkqY   Jak stanovit cenu...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Prodej nemovitosti bez realitky, nebo s realitkou?

https://www.youtube.com/watch?v=toWAaT5Ulss   Bez realitky nebo...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Podepsat smlouvu pouze s jednou, nebo s více realitkami?

https://www.youtube.com/watch?v=hdxEYftFooQ   Výhradně nebo nevýhradně?   Je...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Připomínka k článku “Katastr nemovitostí a vše o něm”

  • Stavební pozemek, jak ho poznám? – David Stašek

    13. 4. 2019 at 17:16

    […] informaci o pozemku, a to, zda-li se pozemek nenachází v chráněné krajinné oblasti (více o katastru nemovitostí). Pokud tomu tak je, nezoufejte, i takový pozemek lze zastavit. Je ovšem potřeba kontaktovat […]

    Odpovědět

Připojit se k diskuzi

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Necessary

Advertising

Analytics

Other