Porovnat nemovitosti

Prodej nemovitosti bez realitky, nebo s realitkou?

Prodej nemovitosti bez realitky, nebo s realitkou?

Nebudu vám říkat, že je nemožné prodat nemovitost bez realitky, to je blbost, samozřejmě že to jde, není to ovšem tak jednoduché, jako vyměnit na autě kola. Než se do toho pustíte, zkuste si odpovědět na následující otázky:

Umím prodat nemovitost?

  • Vím, jak se to dělá? Znám všechny potřebné postupy? Případně vím, kde je nastudovat?

Mám na to vůbec čas?

  • Prodej může trvat několik měsíců, klidně i půl roku, nebude lepší to svěřit odborníkovi a vklidu se věnovat své profesi, rodině a volnočasovým aktivitám?
  • Chci neustále komunikovat s cizími, někdy i dost protivnými, lidmi? Chci jim dělat každou chvíli prohlídky ve svém volnu.

Smluvní dokumentace?

  • Jsem nebo znám dobrého právníka, který mi obstará kvalitní smlouvy a potřebnou dokumentaci? Nebo se spolehnu na nějaké šablony dostupné na internetu?
  • Mám promyšlené, jak proběhne převod peněz a nemovitosti?

 

Jedna věc je nafotit nemovitost a hodit ji na bazoš, to co přijde potom, ale už taková legrace není. U prodeje se také můžou vyskytnout problémy, například nevyřešená věcná břemena, špatně zakreslené stavby, pozemky apod.

 

Pokud jste si však na všechny otázky odpověděli kladně, pak nemá smysl vás dál přesvědčovat, běžte do toho.

 

Pokud však jen na některou z nich záporně, promyslete raději spolupráci s makléřem. Při prodeji nemovitosti totiž jde často o hodně peněz, většinou o miliony, pokazit takovou transakci proto může být velmi nákladné. Dobrý makléř má za sebou takových transakcí už hromadu, ví přesně jak správně při prodeji postupovat a na co si dát pozor, smlouvy má na míru od právníků a využívá advokátní nebo notářskou úschovnu pro úschovu peněz. Kromě toho i velmi dobře zná trh, umí nemovitost parádně odprezentovat a díky tomu je často schopný nemovitost prodat i za víc peněz a poměrně rychle.

 

Jasně, stojí peníze,

často si však lidé neuvědomují, že makléři zaplatí pouze, pokud prodá jejich nemovitost. Pokud ji neprodá, má smůlu. Díky tomu je makléř i velmi motivovaný, do prodeje totiž neinvestuje pouze svůj čas, ale také nemalé peníze, od profesionálního fotografa, inzerce, propagace na sociálních sítích, PPC reklama, ale také benzín, kolky, ověření podpisů, nabývací tituly, listy vlastnictví a další položky.

 

Existují případy, které našemu oboru kazí jméno, je tomu tak samozřejmě všude, jen tady to má poměrně velkou publicitu. Pokud je ovšem toto důvodem, proč máte strach ze spolupráce s makléřem, pak je moje doporučení nebuďte lhostejní při jeho výběru, věnujte několik minut času a podívejte se jak konkrétní makléř pracuje, jaké má webové stránky, jak prezentuje nemovitosti, jak prezentuje sebe, jaké mé reference, klidně mu zavolejte a doptejte se na to co vás zajímá, díky tomu předejdete problémům a přitom to zabere chvilku.

 

Máte dotaz nebo připomínku? Neváhejte mě kontaktovat – KONTAKT

Sledujete už můj YouTube kanál? – David Stašek

img

David Stašek

Moderní realiťák

Poslední článek

Provize realitního makléře

Tušíte o co se jedná? Obecně ve službách platí určitá pravidla, mám na mysli hlavně to,...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Provize až 10 000 Kč za doporučení nemovitosti

Znáte někoho, kdo zvažuje prodej nemovitosti, nebo nemovitost již prodává? Za...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Připomínka k článku “Prodej nemovitosti bez realitky, nebo s realitkou?”

  • Podepsat smlouvu pouze s jednou, nebo s více realitkami? – David Stašek

    7. 3. 2019 at 23:39

    […] jsem již napsal v předchozím článku, makléř do prodeje nemovitosti neinvestuje pouze svůj čas, ale také náklady. Čím vyšší […]

    Odpovědět

Připojit se k diskuzi

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Necessary

Advertising

Analytics

Other