Porovnat nemovitosti

Jak prodat nemovitost s hypotékou? Je několik řešení

Jak prodat nemovitost s hypotékou? Je několik řešení

Není vyjímkou, když je prodávaná nemovitost zatížena hypotékou, tedy zástavním právem. Může se jednat o pozemek, byt nebo rodinný dům. Na všechny tyto nemovitosti si lze vzít hypotéku. Často mají lidé z takové situace strach a nevědí si rady. Prodat nemovitost s hypotékou ale není přiliš složité. Existuje hned několik možností.

 

Doplacení hypotéky

Smluvní strany se mohou dohodnout, že kupující uhradí zástavu. V takovém případě se u věřitele (u banky) vyžádá aktuální hodnota zástavy + penále za předčasné splacení. Jakmile je suma přesně vyčíslena, měla by se převést i do kupní smlouvy, tedy snížit kupní cenu právě o tuto částku.

 

Převod hypotéky na kupujícího

Toto může být velmi atraktivní varianta, jelikož úroky v minulosti byli mnohem nižší, než jsou dnes. Kupujícíc může převzít hypotéku právě s úrokem z doby sjednání, tedy nižším. Banka si pak pouze prověří bonitu a registry kupujícího a poté vytvoří dodatek hypoteční smlouvy. O aktuálním vývoji a regulacích hypotečních úvěrů a o tom, jak ovlivní ceny nemovitostí v příštím roce, se můžete dočíst v mém dalším článku o hypotékách.

Převedení zástavy na jinou nemovitost

Pokud má nemovitost, na kterou chcete zástavu převést dostatečnou hodnotu, pak je i toto další možnou varinatou prodeje nemovitosti se zástavou. Banka hodnotu nemovitosti ověří znaleckým posudkem a pokud hodnota bude vyhovující, převede zástavu právě na tuto nemovitost a z původní nemovitosti zástavu stáhne.

 

Tip na závěr

Toto je velmi důležité mít promyšlené ještě než se rozhodnete k prodeji nemovitosti. Zájemci totiž uvidí zástavu na katastru nemovitostí a bude je zajímat, jak se s ní hodláte vypořádat, případně jak to celé bude probíhat.

 

Prodáváte nemovitost s hypotékou nebo řešíte podobnou situaci a chtěli byste s ní poradit? Můžete mi napsat, rád vám poradím.

 

Jestli vás nemovitosti zajímají tak mě určitě sledujte také na Facebooku – David Stašek – Realiťák
Nebo sledujte můj YouTube kanál

img

David Stašek

Moderní realiťák

Poslední článek

Hypotéka bez úspor 2020

Lze získat hypotéku bez úspor? Jedná se o velmi častý dotaz našich klientů. Zdali mohou...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Jak financovat družstevní byt

Znáte to, díváte se po realitních serverech, hledáte pro sebe byt a najednou na jeden pěkný...

Pokračovat ve čtení
David Stašek
Napsal David Stašek

Připojit se k diskuzi

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Necessary

Advertising

Analytics

Other