Porovnat nemovitosti

Investovat? Co třeba do nemovitostí?

Investovat? Co třeba do nemovitostí?

 

Rozhodli jste se, že se pokusíte zhodnotit vaše tvrdě vydělané peníze, které vám ladem leží na běžném účtu, ale nevíte jak? Investičních produktů, které jsou aktuálně na trhu, je hromada. Od základních spořících účtů, přes podílové fondy, dluhopisy až k akciím. Zapomenout nesmíme ale také na tak zvané alternativní investice, mezi které patří nemovitosti, drahé kovy, automobily, kryptoměny ale také tenisky, hračky a další neobvyklé předměty, které díky limitovaným edicím také dokážou velmi efektivně zhodnotit vaše peníze.

Každý ze zmíněných produktů může dosáhnout různých výnosností, ale takřka vždy přímo úměrně s výší rizika. Líbí se vám akcie? Proč ne, cena akcií může vyrůst extrémně vysoko, stejně tak ovšem může klesnout. K výnosnosti a riziku se připojuje ještě třetí faktor, který dotváří tzv. investiční trojúhelník, a tím je likvidita. Likvidita je rychlost, za kterou je možné investici přeměnit ve finanční prostředky. Pokud se tedy rozhodnu investovat do produktu s vysokou výnosností, pak mohu očekávat buď vysoké riziko, nebo nízkou likviditu. Příkladem může být termínovaný vklad, čím delší doba vkladu, tím vyšší výnos.

Produkt, který tyto 3 parametry velmi dobře splňuje, jsou právě nemovitosti.

 

Riziko

Rizik je hned několik, největším rizikem je nestabilní příjem, tedy že vám vypadne nájemník, nebo nájemník, který neplatí. Díky novým nařízení ČNB poptávka po nájemném bydlení stále roste, tudíž vypadnutý nájemník takový problém nebude. V případě rizikového nájemník je to horší, určitě tedy doporučuji být obezřetný při jeho výběru a mít dobře ošetřenou nájemní smlouvu.
Druhým rizikem je pak znehodnocení nemovitosti, k čemuž může dojít několika způsoby. Může se jednat o poškození nemovitosti například záplavami, bouřkou, vytopením sousedy, požárem apod. Pokud ovšem máte dobré pojištění, dokážete nemovitost dostat do původního stavu bez jakýchkoliv nákladů. Mnohem větší riziko pro nemovitost je ovšem lokalita. Staví vedle vás novou dálnici, obrovskou fabriku nebo se do sousedství stěhují nepřizpůsobivý spoluobčané? Máte problém, v takovém případě hodnota vaší nemovitosti výrazně klesá.
Nezapomeňme také na opotřebení nemovitosti, pokud se o nemovitost nebudete léta starat, bude vám postupně chátrat, a to jí na ceně také určitě nepřidá.

Riziko tedy dokážete minimalizovat koupí nemovitosti ve slušné lokalitě a její dostatečnou správou.

 

Výnosnost

V případě nemovitostí existují dva druhy výnosu, výnos z nájmu, a kapitálový výnos, neboli rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou nemovitosti. Předpokládám, že primárním cílem je právě výnos z nájmu, proto se mu budu více věnovat. Investorům hodně hrají do karet již zmiňovaná nová nařízení ČNB, která zhoršila přístup k hypotečním úvěrům, a díky tomu si řada lidí nemůže dovolit vlastní bydlení, a proto se musí uchýlit k podnájmu. No a kde roste poptávka, tam roste cena. Nejen že si tedy investoři mohou říct o vyšší nájemné, je pro ně ale i mnohem jednodušší sehnat nového nájemníka, když jim některý vypadne.
Výnosnost z nájmů se pohybuje mezi 3-12 %, i zde ale platí, čím vyšší výnos, tím vyšší riziko. Ve velkých městech pak mohou investoři dosáhnout i zmiňovaného kapitálového výnosu. Poptávka po bydlení jednoznačně převyšuje nabídku nových bytů, a tak ceny rostou. Byt, který jste koupili například v roce 2015 tak můžete dnes (2019) prodat bez problému o 60 % dráž.

 

Likvidita

Likvidita je v případě nemovitostí asi nejslabším článkem. Velmi důležitá je lokalita, pokud máte hezký byt v Praze, věřím, že při dobře stanovené ceně, je za měsíc pryč. Než se vám ovšem objeví peníze na účtu, je potřeba počítat s dalším min. 1 měsícem, během kterého probíhá převod nemovitosti na nového majitele. Se správně stanovenou cenou dokážete takto rychle prodat i méně atraktivní nemovitosti v méně atraktivních lokalitách. Prodeji akcií, které probíhají v řádu sekund, se tedy nemovitosti nevyrovnají, oproti termínovaným vkladům nebo několika letým dluhopisům si ovšem myslím, že na tom nemovitosti nejsou vůbec špatně.

Aby to ovšem nevypadalo tak růžově, investování do nemovitostí sebou nese i náklady a problémy. Nezapomínejme na daně, pojištění, správu, opravy, ale také platba hypotéky v měsících, kdy je nemovitost prázdná. Problémy se pak nejčastěji týkají právě nájemníků. Někteří neplatí, nebo platí opožděně, nechtějí se vystěhovat, i přes zákaz v nemovitosti kouří nebo chovají zvířata, apod.

Na závěr bych tedy rád řekl, že ať už se rozhodnete investovat do nemovitostí, nebo do čehokoliv jiného, měli byste k tomu mít nějaký vztah, ideálně by vás to mělo bavit a naplňovat, měla by to být vaše vášeň. Protože jen tak dokážete přečkat i horší časy a dosáhnout dlouhodobého úspěchu.

 

Hledáte nemovitost na investici? Kontaktujte mě a já Vám ji pomůžu najít

 

Jestli vás nemovitosti zajímají tak mě určitě sledujte také na Facebooku – David Stašek – Realiťák
Nebo sledujte můj YouTube kanál

img

David Stašek

Moderní realiťák

Připojit se k diskuzi

Centrum nastavení ochrany osobních údajů

Necessary

Advertising

Analytics

Other